Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Το μεγάλο αντάμωμα Βλάχων στην Πιερία

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση θεατών διοργανώθηκαν στον Δήμο Κατερίνης οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. Χιλιάδες Βλάχοι στην καταγωγή και φίλοι, επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν τα δρώμενα, η αυλαία των οποίων άνοιξε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην κεντρική Πλατεία. Όπως είναι γνωστό, το Αντάμωμα συνδιοργάνωσαν η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων,
ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, το Επιμελητήριο Πιερίας, ο Σύλλογος Κοκινοπλιτών Ν. Πιερίας «Ο Όλυμπος». Τις εκδηλώσεις στήριξαν, οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών Κατερίνης, Φτέρης, Καρίτσας  Δήμου Δίου Ολύμπου.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Αναμφισβήτητα, η κορύφωση των εκδήλώσεων στην Κατερίνη έγινε παρουσία χιλιάδων θεατών το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Δημαρχείου. Περισσότεροι από 2500 χιλιάδες χορευτές , χορεύτριες όλων των συλλόγων που συμμετείχαν στο Αντάμωμα σε ένα μοναδικό πραγματικά θέαμα παρήλασαν με τις αυθεντικές βλάχικες φορεσιές στον κεντρικό πεζόδρομο, με κατάληξη - μέσω του κεντρικού πεζόδρομου - την Πλατεία Δημαρχείου. Εκεί οι σύλλογοι παρουσιάστηκαν ανά ομάδες με βάση την κοινή τους καταγωγή χόρεψαν χαρακτηριστικούς βλάχικους χορούς ξετυλίγοντας μια παράδοση αιώνων, μία παράδοση στενά συνυφασμένη με τις δύσκολες, αλλά και τις καλές στιγμές του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τώρα 4:30 μμ Τετάρτη 3 Ιουλίου σεισμός στην Κοζάνη - έγινε αισθητός και στην Κατερίνη

Τώρα: σεισμος 4,5 ριχτερ στην Κοζανη για Δεύτερη μέρα!!!



Σεισμικη δονηση εγινε αισθητη στη Δυτ.Μακεδονια στις 4:30 μμ της Τεταρτης 3-7-2013. 18 χιλιομετρα εξω απο την Αιανή το επίκεντρο.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Κοζάνη - Αισθητός και στην Κατερίνη

Ταρακουνήθηκε η βόρεια Ελλάδα. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κοζάνη. Η δόνηση έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 14:00 με επίκεντρο τη λίμνη Πολυφύτου. Η δόνηση έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα με επίκεντρο τη λίμνη Πολυφύτου. Η δόνηση έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: voria.gr

ΔΥΟ ΜΗΛΙΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΧΑΝΔΟΛΙΑΣ—ΝΙΚΟΣ Κ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

antniskalfas





ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ





Παρουσιάζοντας πριν από λίγο καιρό το πόνημα του Γ. Μ. Χανδόλια που φέρει τον τίτλο «Τα ιερά προσκυνήματα των Μηλιωτών» έγραφα πως σεβασμός στην ιστορία σημαίνει συλλογική και προσωπική στράτευση, μεράκι και οργανωτικές ικανότητες έτσι ώστε να μπει ένα λιθαράκι στην ιστορία για να διασωθούν τα τεκμήρια του πολιτισμού, να υψωθεί δηλαδή ένα ανάχωμα αντίστασης στον επελαύνοντα αγοραίο μηχανισμό της λήθης και της ισοπέδωσης.

Τεκμήρια του πολιτισμού είναι λοιπόν και τα δύο βιβλία που κρατώ στα χέρια μου, τεκμήρια της λογοτεχνικής, μυθοποιημένης μηλιώτικης ζωής από τη μια αλλά και τεκμήρια της δημοσιογραφικής συμμετοχής στο συλλογικό μας πράττειν, στα κοινά δηλαδή από την άλλη.

35 Χρυσά, 27 Ασημένια και 10 Χάλκινα μετάλλια για αθλητές παγκρατίου του Σωματείου «Αλκή»

ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
 «Β’ ΟΛΥΜΠΙΑ 2013»

2013-07-01 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-13 - 35 Χρυσά, 27 Ασημένια και 10 Χάλκινα μετάλλια για αθλητές του σωματείου «Αλκή» (3).JPGΜε επιτυχία διεξήχθησαν οι Διασυλλογικοί Αγώνες Παγκρατίου Αθλήματος «Β’ Ολύμπια 2013» την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 στο Δ.Α.Κ. Λιτοχώρου “Πύρρος Δήμας”.
Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Σωματείο «Αλκή» υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, με τη συμμετοχή 17 σωματείων : Α.Σ.Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, Α.Σ. ΗΜΑΘΙΩΝ,  Α.Σ. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, Α.Σ. ΚΛΕΙΤΟΜΑΧΟΣ, Α.Σ.  ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, Α.Σ. ΟΡΦΕΑΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ,  Α.Σ. ΖΕΥΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ  και Γ.Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΟΣ  από Κατερίνη, Α.Σ.Μ.Α. ΓΕΦΥΡΑ, Α.Σ. ΜΩΛΟΥ,  Α.Σ. ΠΑΓΚΡΑΤΙΑΣΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ,  Α.Σ.  ΚΑΡΑΝΤΑΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ,  ΓΟΥ-ΣΟΥ ΚΟΥΑΝ από Λαγκαδά,  ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ , Α.Σ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ  και φυσικά Α.Μ.Π.Σ. «Αλκή» ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ και συνολικά 190 αθλητών.
2013-07-01 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-13 - 35 Χρυσά, 27 Ασημένια και 10 Χάλκινα μετάλλια για αθλητές του σωματείου «Αλκή» (5).JPG2013-07-01 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-13 - 35 Χρυσά, 27 Ασημένια και 10 Χάλκινα μετάλλια για αθλητές του σωματείου «Αλκή» (2).JPG

Θρησκευτικός τουρισμός: Ένα, δυστυχώς αναξιοποίητο, πλεονέκτημα του νομού μας

Ο Θρησκευτικός τουρισμός είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού που η έννοια του περικλείει την μετακίνηση προσώπων και ομάδων για θρησκευτικούς λόγους.
Η έκφραση θρησκευτικός τουρισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1937 από την Κοινωνία των Εθνών, τον μετέπειτα ΟΗΕ.
Σήμερα έχουν προταθεί άλλοι καλύτεροι ορισμοί, πού αποδίδουν περισσότερο την πραγματικότητα όπως η έκφραση «προσκυνηματική περιήγηση», πού δηλώνει μία μετακίνηση και περιήγηση περισσότερο για χάριν προσκυνήσεως και λιγότερο για ψυχαγωγία.

Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης και βαθιάς ύφεσης, ο θρησκευτικός τουρισμός ανοίγει νέους δρόμους και αποτελεί μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού που μπορεί να τονώσει την οικονομία και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ήδη από το 2007, η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη κατηγορία και μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 300.000 επισκέπτες στον εγχώριο τουρισμό γα τα προσκυνηματικά ταξίδια, ενώ διεθνώς ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια, ο δε παγκόσμιος τζίρος αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ καθιστώντας τον θρησκευτικό τουρισμό ένα από τα πιο ζωτικά σημεία της τουριστικής βιομηχανίας και έχουν σαν ομάδες- στόχο τους τουρίστες από ομόδοξα κράτη και την πολυπληθή ομογένεια. 

ΣTHMNHMH ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΨΝΠΟ Γ. ΜΠΙΤΟΠΟΥΛΟΥ Έκφραση Συλλυπητηρίων

Ο Αναπληρωτής Διοικητής του πρώην ΨΝΠΟ  Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια  του για το θάνατο  του ΓεώργιουΜπιτόπουλου στην οικογένεια του.

Εμμανουήλ Κοσμαδάκης
Αναπληρωτής Διοικητής


Παρακάτω αναδημοσιεύεται κείμενο που είχε δημοσιευθεί στο τοπικό τύπου το 2010 για την αλλαγή διοίκησης στο τότε Ψυχιατρείο

« Χθες το πρωί μέσα σε ζεστό κλίμα
ΑΛΛΑΓΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΣΤΟ  ΨΝΠΟ

Μέσα  σε ένα ζεστό κλίμα, έγινε το πρωϊ τις 22-4-2010, η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, από τον κ. Γεώργιο Μπιτόπουλο στον κ. Μ.Κοσμαδάκη που ανέλαβε πλέον επίσημα τα καθήκοντά του και θα δώσει με τη σειρά του τη δική μου μάχη για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.
    Ο απελθών Διοικητής ενημέρωσε τον νέο Διοικητή για βασικά θέματα που απασχολούν το Ψυχιατρείο.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΖΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Α.Σ ΟΛΥΜΠΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ-4.jpg