Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΡΗΞΗΣ Μοιράζουν τα... ιμάτια του ΣΥΡΙΖΑ


Σε διαφορετικό μήκος κύματος Αλ. Τσίπρας και Π. ΛαφαζάνηςΣε σκηνικό πλήρους ρήξης συγκαλείται την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου και κατά συνέπεια του τελικού ξεκαθαρίσματος στο κόμμα. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία συνήλθε απόντος του πρωθυπουργού, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με μία κίνηση αιφνιδιασμού να «απαντήσει» στις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και να αντιμετωπίσει το σκηνικό σύγκρουσης που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα.


Ρίχνοντας στο τραπέζι πρόταση για «διαρκές» συνέδριο ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο, ή ακόμη και εσωκομματικό δημοψήφισμα, όπου θα τεθούν προς έγκριση οι επιλογές του τελευταίου διαστήματος, η ομάδα Τσίπρα έκανε μεν ένα βήμα πίσω -καθώς ως γνωστό επιθυμούσε ένα ανοιχτό συνέδριο που θα επέτρεπε εγγραφή νέων μελών και αλλαγή των κομματικών συσχετισμών- ωστόσο πέταξε επί της ουσίας το γάντι στους διαφωνούντες, καθώς τους καλεί άμεσα να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της συμφωνίας με τους δανειστές, αναλαμβάνοντας παραλλήλως τις ευθύνες τους.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση υψηλού ρίσκου, υπολογίζοντας πως εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία των συνέδρων, ακόμα και αν το συνέδριο γίνει με την ίδια σύνθεση του 2013, και παρότι από τότε έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες και τα δεδομένα στο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνο το συνέδριο η πλειοψηφούσα παράταξη είχε αποτυπώσει τις δυνάμεις της στο 65%. Επιπλέον, στην περίπτωση που γίνει διαρκές συνέδριο, αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, κάτι που ουσιαστικά παγιώνει την κυριαρχία του Αλ. Τσίπρα στο κόμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την πρόταση για άμεση διοργάνωση συνεδρίου στο τραπέζι έπεσε από στελέχη που πρόσκεινται στον Αλ. Τσίπρα και η ιδέα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει μέλη και φίλοι να ψηφίσουν αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Αν και η τελική απόφαση για την τύχη του συνεδρίου θα ληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αποφασίστηκε να συνέλθει την προσεχή Πέμπτη, ωστόσο με την συγκεκριμένη επιλογή ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του ευελπιστούν ότι θα δώσουν ένα οριστικό τέλος στην αμφισβήτηση «απελευθερώνοντας» τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.
Η σύγκρουση και στη χθεσινή συνεδρίαση των δύο στρατοπέδων, πάντως, ήταν σφοδρή καθώς οι απόψεις για τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με την πλευρά του κ. Τσίπρα να προκρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη διοργάνωση μέσω συντεταγμένων διαδικασιών Έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, με πλήρη ανανέωση των μελών του. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και η εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα ήταν υπέρ της διεξαγωγής συνεδριακής διαδικασίας τον Σεπτέμβριο, με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ανατροπών προτού κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους.
Η αντιπολίτευση
Η Αριστερή Πλατφόρμα, από την άλλη, απορρίπτει συλλήβδην το ενδεχόμενο συμφωνίας και σε κείμενο που κατέθεσε μάλιστα ζητά να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε νέο μνημόνιο και «να σχεδιαστεί εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών». Όπως ξεκαθαρίζουν σε δήλωσή τους, τρία στελέχη της Πλατφόρμας -Αντ. Νταβανέλος, Στ. Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη- ζητούν την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, προκειμένου «να απορρίψει τη συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα, ζητούν την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία. «Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου, δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή», σημειώνουν, ενώ προσθέτουν πως «το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές».
Απορρίπτουν εξάλλου την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι «θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο 'όχι' στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΄ναι' στο Μνημόνιο 3».
Μήνυμα
Ηχηρή παρέμβαση υπέρ του «plan B» έκανε ο Π. Λαφαζάνης. «Tο ένοχο κατεστημένο της χώρας, μετά το νέο μνημόνιο που συνομο- λόγησε η κυβέρνη- ση, αποθρασύνθη- κε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητά ευθέως να ποινικοποιηθεί το plan B και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν». «Aν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώ- ρας, αντί να πλη- ρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Eλλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο», πρόσθεσε, υποστηρί- ζοντας πως «το "όχι" του ελληνικού λαού δεν ηττήθηκε ούτε έχει παραδοθεί βορά στη χλεύη των ηττημένων. O αγώνας για το "όχι" συνεχίζεται μέχρι το τέλος».

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: