Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Καμπανάκι από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: Αργεί η άρση των capital controls


Δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα 2 -3 χρόνια. Χάθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, φόβοι για έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ. Σημαντική για τη χώρα η συμφωνία με τους δανειστές. Τι αναφέρει η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής 

Ισχυρό σήμα κινδύνου για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τους προσεχείς μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια, στέλνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του (για το διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2015) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
ADVERTISEMENT
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, καθώς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει πως για το 2015 εξαλείφθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προβλέπει μάλιστα για το τρέχον έτος πρωτογενές έλλειμμα ίσως και στο 1% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα στη χώρα, τα οποία δεν είναι άλλα από το καθεστώς των capital controls, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει πως η ζημιά στην οικονομία όχι μόνο έχει γίνει, αλλά και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Η άρση των capital controls δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη απόσυρσή τους.
Χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν, προειδοποιεί επίσης.
Χάος σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή
Όπως τονίζεται στην έκθεση, αν η χώρα αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή, τότε κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού.
Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα ήταν 50% έναντι του ευρώ, γεγονός που θα σήμαινε αυτόματα δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, αύξηση των τιμών των εισαγομένων προϊόντων, εκτόξευση του πληθωρισμού στο 35% και μείωση του ΑΕΠ κατά 8%.
Σημαντική η συμφωνία με τους δανειστές
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε άλλο σημείο της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η τελική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθει σε ένα αβέβαιο τοπίο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Βολές κατά Ζωής
Βάλλοντας ευθέως κατά της προέδρου της βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει χαρακτηριστικά:
Ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής (της 12ης Ιουλίου) ως πραξικόπημα, είναι παραπλανητικός.
Ο χαρακτηρισμός περί πραξικοπήματος δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
 
 
 
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: