Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Γιούνκερ: Δεν πάλεψα για την Ελλάδα για να δω την έξοδό της από το Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» την Ελλάδα με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, και θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο σύστημα Σένγκεν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ αυξάνεται η πίεση στην Αθήνα για βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στην καταγραφή των αφιχθέντων από τις τουρκικές ακτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» ή να «στιγματίσει» την Ελλάδα με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, αλλά θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως μέρος της Ζώνης Σένγκεν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πάλεψε για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν ενώπιον της Ευρωβουλής, μία ημέρα αφότου το Κολέγιο των Επιτρόπων επικύρωσε την έκθεση-καταπέλτη για κενά ασφαλείας και παραλείψεις στην καταγραφή των χιλιάδων προσφύγων που αποβιβάζονται καθημερινά στα ελληνικά νησιά.

Με αφορμή την επίμαχη έκθεση, η Κομισιόν να έχει δώσει στην Αθήνα προθεσμία τριών μηνών ώστε να λύσει τα προβλήματα ή να κινδυνεύσει με προσωρινή έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του υποστήριξε ότι στόχος του μηχανισμού ελέγχου δεν είναι να «τιμωρηθεί» κάποιο κράτος-μέλος, αλλά να ταυτοποιηθούν και τα λυθούν το ταχύτερο δυνατό τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ακόμα ότι πρόθεση των Βρυξελλών δεν είναι να «στιγματίσουν τους Έλληνες», παραδεχόμενος ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει «μεγάλη μεταναστευτική πίεση». Υπενθύμισε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις «αναρίθμητες» πράξεις ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες από έλληνες πολίτες, αλλά και τις ζωές που έχουν σωθεί από το Λιμενικό Σώμα.


Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σκιαγράφησε τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας ώστε να αποφύγει την έξοδό της από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των αφίξεων, τη χρήση των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν υπηρεσίες ασφαλείας, και την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ – παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. – κίνηση που θα παγίδευε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος.
Πάντως, ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να πράξουν τα συμφωνηθέντα, στέλνοντας ειδικευμένο προσωπικό στα Hot Spots αλλά και δημιουργώντας τις θέσεις φιλοξενίας που έχουν υποσχεθεί για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής στάθηκε και στην προσπάθεια συνεργασίας με την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει «διαβεβαιώσει» την Κομισιόν ότι θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων και της λαθρομετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την απόφαση της Ιταλίας να αποσύρει τις ενστάσεις της όσον αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρών στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ευελπιστούν ότι η Τουρκία θα κατορθώσει να περιορίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο, με δεδομένο ότι πάνω από το 80% του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που μπήκαν πέρυσι στην Ευρώπη έφτασαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: