Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Δημόσιοι υπάλληλοι: Γίνονται ο πρώτος στόχος του κόφτη

Δημόσιοι υπάλληλοι: Γίνονται ο πρώτος στόχος του κόφτηΜισθοί του Δημοσίου και συντάξεις βρίσκονται στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού υστερήσει έναντι του στόχου, όπως γίνεται πλέον σαφές και από το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο ανάρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Διαδίκτυο.Μάλιστα, η Κομισιόν στο τεχνικό αυτό κείμενο, το οποίο συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης, δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση πώς να υπολογίζει την εξοικονόμηση από τις συγκεκριμένες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη. 
Οπως επισημαίνει, πρέπει να συνυπολογίζεται η αρνητική επίδραση που έχουν στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι, από την περικοπή των μισθών η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό είναι κατά 45% χαμηλότερη, αφού θα υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Με άλλα λόγια, για 100 ευρώ περικοπής μισθών η εξοικονόμηση θα είναι μόνο 55 ευρώ. Στις συντάξεις, η απώλεια περιορίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, στο 15%. Οι περικοπές δαπανών που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες συνεπάγονται απώλεια εσόδων 19,3%, ενώ άλλες κατηγορίες δαπανών δεν συνεπάγονται απώλειες.
Οι δαπάνες που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις, εξάλλου, δεν μπορούν να περικοπούν κατά περισσότερο από 5%, επομένως μισθοί και συντάξεις μπαίνουν υποχρεωτικά στο κάδρο.  Ολα αυτά θα συμβούν, βεβαίως, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε, ωστόσο, τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχίας λόγω βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης. To Brexit πρόσφατα ενίσχυσε τους φόβους για μια τέτοια εξέλιξη.
Σε μια τέτοια περίπτωση απόκλισης του πραγματικού ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης κατά πάνω από μισή μονάδα, ο κόφτης θα μετριάζεται. Το Τεχνικό Μνημόνιο ορίζει ότι η απαιτούμενη διόρθωση θα μειώνεται κατά το ήμισυ της διαφοράς τού προβλεπόμενου στο πρόγραμμα ρυθμού ανάπτυξης και του πραγματικού. Ετσι, αν αντί για ύφεση 0,3% που προβλέπει το πρόγραμμα φέτος, αυτή διαμορφωθεί στο 1% (όπως προέβλεψε χθες το ΙΟΒΕ) και δημιουργηθεί ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, οι απαιτούμενες περικοπές θα μειωθούν κατά 0,35% λόγω βαθύτερης ύφεσης.

ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Στο ίδιο τεχνικό κείμενο καταγράφεται, εξάλλου, η δεύτερη λίστα των επιχειρήσεων Δημοσίου (μετά τις 6 πρώτες συγκοινωνιακές και τα ΕΛΤΑ) που μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο ώς τον Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας κάθε προσδοκία ότι κάποιες ευαίσθητες επιχειρήσεις θα εξαιρεθούν.
Πρόκειται για οκτώ επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ονόματα - ταμπού, όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Οι άλλες τέσσερις είναι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η Αττικό Μετρό, οι Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Σημειώνεται ότι για τις τέσσερις πρώτες τα προς ιδιωτικοποίηση ποσοστά βρίσκονται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο υπερταμείο και συγκεκριμένα στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), που θα υπάγεται σ' αυτό, θα περάσουν και τα υπόλοιπα ποσοστά (34% της ΔΕΗ, 51% του ΑΔΜΗΕ, 50% της ΕΥΔΑΠ και 51% της ΕΥΑΘ), ενώ αργότερα η κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει την τύχη τους. Σε κάθε περίπτωση, στο υπερταμείο το μοντέλο διοίκησης των ΔΕΚΟ αλλάζει καθώς η κυβέρνηση θα συνδιοικεί με τους θεσμούς.
Ώς το τέλος του χρόνου, εξάλλου, ορίζεται ότι όλες οι υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις θα αξιολογηθούν.
 
 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: