Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ




ΟΜΑΔΑ Α
ΘΕΜΑ Α1
α) Νεοτουρκικό κίνημα: σχολ. βιβλίο σελ  66-67 : «και οι Οθωμανοί Τούρκοι …. χριστιανών της χώρας»
β) Βαλκανικό σύμφωνο: σχολ. βιβλίο σελ  107-108: « Η Ελλάδα συνυπέγραψε στις  9/2/1934 … αποτέλεσμα»
γ) ΕΟΚΑ: σχολ. βιβλίο σελ 163 : « την 1η Απριλίου 1955 άρχισε … 1956»

ΘΕΜΑ Α2
α) Λ                             β) Λ                             γ) Σ                              δ) Λ                             ε) Σ

ΘΕΜΑ Β1
Σχολ. βιβλίο σελ 35-36 : « Η επανάσταση της 3ης ….. πλειοψηφία του κοινοβουλίου»

ΘΕΜΑ Β2
Σχολ. βιβλίο σελ 154: «Βέβαια, στα τέλη της δεκαετίας …. πατέρες της Ευρώπης»

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ( 97η ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

'Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (Φ.Ε.Κ. 32Α/94) καθιερώθηκε η 19η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Με το Π.Δ. 99/1994 (Φ.Ε.Κ. 78/Α 1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή.
Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη της Κατερίνης, σύμφωνα με τα υπ' αριθμ. 12444 & 12445/15-04-2016 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 201 6.
Το αναλυτικό πρόγραμμα ορίζεται ως εξής:
Ομιλίες σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού. Η ημέρα και η ώρα θα καθοριστούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ Επιδείνωσης Καιρού α.α: 16/2016.


1-14    Aποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας   
    α. Γραφείο Γενικών Γραμματέων
    β. Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας *
* Σε συνεννόηση με Περιφέρειες να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι
15-40  Περιφέρειες όλης της χώρας.
            α. Γραφείο Περιφερειαρχών
           β. Αυτοτελείς Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας **
**Να ενημερωθούν οι Αντιπεριφερειάρχες και τα τμήματα πολιτικής προστασίας των ενδιαφερόμενων Π.Ε
41.       Υ.ΕΘ.Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α/ΕΘΚΕΠΙΧ
FAX: 210-6469828
42.       ΕΛ.ΑΣ./Α.Ε.Α/Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ.
FAX: 210-6912661
43.       ΕΛ.ΑΣ./Α.Ε.Α/Δ.Γ.Α
FAX: 210-6998150
44.       Π.Σ./E.Σ.Κ.Ε./199-ΣΕΚΥΠΣ
FAX: 210-6828381
45.       Υ.Ν.Α.Ν.Π./Α.ΛΣ-ΕΛ-ΑΚΤ/ΚΕΠΙΧ
FAX: 210-4633096
46.       Υ.Υ/Ε.Κ.ΕΠ.Υ
FAX: 210-6823625
47.       Υ.Υ/Ε.Κ.Α.Β
FAX: 210-7460254
*** Στους αποδέκτες για Ενέργεια αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email)

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2016


Α1. Με ανάλογο τρόπο και οι οικοδόμοι και όλοι οι υπόλοιποι. Διότι με το να χτίζουν σωστά θα γίνουν καλοί οικοδόμοι, ενώ με το να χτίζουν άσχημα [θα γίνουν] κακοί. Γιατί, αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα, καθόλου δε θα χρειαζόταν αυτός που θα διδάσκει αλλά όλοι θα ήταν από τη γέννησή τους ή καλοί ή κακοί.
Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τις αρετές ˚ Δηλαδή, κάνοντας όσα συμβαίνουν στη συναλλαγή μας με τους άλλους ανθρώπους γινόμαστε άλλοι δίκαιοι και άλλοι άδικοι, ενώ, κάνοντας όσα έχουν μέσα τους το στοιχείο του φόβου και συνηθίζοντας να φοβόμαστε ή να έχουμε θάρρος, [γινόμαστε] άλλοι ανδρείοι και άλλοι δειλοί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιθυμίες και με την οργή μας ˚ δηλαδή άλλοι γίνονται σώφρονες και πράοι ενώ άλλοι ακόλαστοι και οργίλοι με το να συμπεριφέρονται σ’ αυτά άλλοι μ΄αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο και άλλοι με τον άλλο και μ’ έναν λόγο, από τις όμοιες ενέργειες διαμορφώνονται τα μόνιμα στοιχεία του χαρακτήρα μας. Γι ‘ αυτό πρέπει να προσδίδουμε μια ορισμένη ποιότητα στις ενέργειές μας διότι σύμφωνα με τις διαφορές αυτών διαμορφώνονται στη συνέχεια τα μόνιμα στοιχεία του χαρακτήρα μας

Συνάντηση της Αν. Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Η  Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας της Κατερίνης κ. Γιώργο Ζωγράφο με θέμα την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην περιοχή και την περαιτέρω ανάπτυξή του τουριστικού της προϊόντος.

Η Αν. Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο στην περιοχή μέσα από την υλοποίηση των στόχων της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής, και δήλωσε την υποστήριξή της στις δράσεις και ενέργειες για την  ανάδειξη της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας του προορισμού.

Ο κ. Ζωγράφος επισήμανε ότι σε τοπικό επίπεδο εφαρμόζεται η εθνική πολιτική για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, και τόνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν.

ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Αστική Σχολή Αικατερίνης 23-29 Μαΐου Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00
ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ 
Έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής της Παπαδοπούλου-Σαργιαννίδου Δέσποινας και 
Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης.Α.Βούβαρη
Εγκαίνια Έκθεσης 23 Μαΐου Δευτέρα 20:30 μ.μ.
23 Μαΐου 20:30 στον ίδιο χώρο παρουσίαση πρώτης δουλειάς του δημιουργού και ερμηνευτή Θανάση Μπατάλα.
Σάββατο 28 Μαΐου 8:30 μ.μ. Ο Μουσικοσυνθέτης Χαράλαμπος Ναβροζίδης και η χορωδία " Coroδομή " που ανήκει στον Σύλλογο ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ φίλων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου θα πραγματοποιήσει ένα μουσικό αφιέρωμα. Στην εκδήλωση θα ακουσθούν τραγούδια της Εποχής του Ρεμπέτικου, με συνοδεία στιγμιότυπα, από ταινίες που αναφέρονται τα τραγούδια.
Την ορχήστρα αποτελούν: 

18 ο Χορωδιακό Φεστιβάλ



Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», συνεχίζοντας την παράδοση,

διοργανώνει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, το 18 ο χορωδιακό φεστιβάλ.

Συμμετέχουν

η χορωδία του Σωματείου Φίλων του

Μουσείου Βυζαντινού πολιτισμού Θεσσαλονίκης

η μικτή χορωδία δήμου Τεμπών

η χορωδία του Ωδείου Ναούσης

η τετράφωνη Δημοτική χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης»

Σας προσκαλούμε λοιπόν σ` αυτήν την γιορτή του χορωδιακού τραγουδιού να

απολαύσουμε τις χορωδίες και να τραγουδήσουμε μαζί.

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μία ουσιαστική ευκαιρία να στρέψουμε με
 ευλάβεια και σεβασμό την σκέψη μας, μπροστά στην υπόμνηση της θυσίας των 353.000 Ποντίων αδελφών μας.

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς. Έλληνες, που κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές τους και να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Παράλληλα, η επέτειος αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για την διεθνή αναγνώρισή της. Άλλωστε η διεθνοποίηση του ζητήματος δεν αφορά μόνο στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά κάθε κοινωνία, η οποία σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

«19 Μαΐου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης - 353. 000 ψυχές…. πως μπορούμε να ξεχάσουμε;»


Εμφάνιση image1 (1).JPGΗ 19η Μαΐου κάθε έτους είναι ημέρα Μνήμης και φόρου Τιμής, για  όλους τους πρόγονούς μας, Έλληνες του Πόντου, που υπήρξαν θύματα μιας απάνθρωπης Εθνοκάθαρσης από τους Μογγολότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Πάνω από 353.000 Έλληνες - ανάμεσά τους και οι πρόγονοί μου- σφαγιάστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζώθηκαν εκείνη την ημέρα του 1919. Με την κίνηση τους αυτή, οι Τούρκοι θέλησαν να δώσουν τέλος στην πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού, έχει οριστεί και τοποθετηθεί μέσα στη συλλογική μας μνήμη και την ιστορική μας συνείδηση. Έχει αποτυπωθεί μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων μας  που γνώρισαν τον ξεριζωμό, έχασαν τα σπίτια τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή τη ζωή τους στη μητρική Ελλάδα.
Όλοι εμείς, οφείλουμε να προχωρούμε μπροστά, όμως ταυτόχρονα έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να θυμόμαστε, τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις και υπέφεραν -  να διατηρήσουμε άσβεστη την εθνική μας μνήμη.